Blijf op de hoogte met de DiamantTheater nieuwsbrief

Firma MES brengt Rishi naar het DiamantTheater

Theatergroep Firma MES gaat geen uitdaging uit de weg. Zo stonden de acteurs al in een Haags bordeel en gooiden de grote zaal van Theater aan het Spui vol met spullen uit de kringloopwinkel voor hun voorstelling TROEP. Vanaf deze week is het serieuzere Rishi te zien in Pakhuis de Règâh aan de Hoefkade 11. “Het verhaal van Rishi Chandrikasing, die in 2012 is doodgeschoten op Den Haag HS is zo ver weg, maar tegelijkertijd ook zo dichtbij”, vertelt Firma MES-regisseur Thomas Schoots. “Het is een zwaardere voorstelling dan we normaal maken, maar we vinden het een belangrijk verhaal om te vertellen. Het is een zaak is die op zoveel mensen indruk heeft gemaakt.”

DEN HAAG – In november 2012 is de 17-jarige Rishi doodgeschoten door een politieagent. Rishi zou bewapend zijn, maar dat bleek niet het geval. Een zaak die een hoop stof heeft doen opwaaien. Schrijver Kees Roorda liet zich inspireren door het politierapport met getuigenverslagen en interviewde enkele betrokkenen. Dit alles verwerkte hij tot een serie teksten die tijdens een live-reconstructie door drie acteurs worden vertolkt. “Hij wilde graag dat het stuk door een Haags gezelschap werd gespeeld”, verklaart Schoots de keuze voor Firma MES. “De voorstelling is geïnspireerd op de werkelijkheid, we hebben er niets bij verzonnen.” In de voorstelling vragen acteurs zich af of Rishi destijds de verkeerde persoon op de verkeerde plaats was. In een reeks monologen komen verschillende partijen aan het woord, zoals de moeder, neef, de politieagent die schoot, een journalist, een getuige en een machinist. “Het is een zaak met alleen maar verliezers”, concludeert Schoots. “We bieden geen oplossing, maar geven inzicht in waarom het is gebeurd. Het gaat ook over de tekortkomingen in de systemen. Voordat een melding bij de agent in kwestie is bijvoorbeeld.”

De familie van Rishi is betrokken geweest bij het maakproces. “Aan de ene kant is het heel moeilijk voor ze dat het stuk nu op het toneel komt, aan de andere kant is het ook een manier om hem levend te houden.” Na 4,5 jaar vindt Schoots het een goed moment om terug te kijken. “Er is nu iets meer afstand en dat zorgt voor nuance.” De voorstelling speelt zich af in Pakhuis de Règâh, vlakbij Hollands Spoor. “Pakhuis de Regah is een laagdrempelige plek, want we proberen iedere voorstelling weer een nieuw publiek aan te trekken.” Rishi is daar tot vrijdag 14 april te zien en van 18 tot 22 april.

Op 12 en 13 mei is de voorstelling ook te zien in Theater Dakota en op 2 juni in het Diamant Theater.

 

Bron: Posthoorn  12 april 2017

← Terug naar het overzicht