“Breek niet af wat met veel moeite is opgebouwd!”

PERSBERICHT | 9 juni 2020

Met de theaterbakfiets en een troubadour in touw ging het Diamant Theater team, onder leiding van directeur Mariët Struijk, op dinsdagmiddag 9 juni naar het stadhuis.

Daar presenteerde zij aan wethouder Robert van Asten een brochure met reacties van buurtbewoners, naar aanleiding van het negatieve subsidieadvies dat het theater onlangs ontving. Alle reacties in de brochure komen direct uit de monden van bezoekers uit de vier wijken van Haagse Hout. Deze werden verzameld via een enquête die het theater openstelde tussen 15-24 mei 2020.

Foto v-l-n-r: Elly Hajian (artistiek leider), Mariët Struijk (directeur), Arnold Baldé (spoken word artiest).

“Breek niet af wat met veel moeite is opgebouwd!” kwam er als reactie. En: “Het Diamant Theater is onmisbaar in deze wijk!” In Mariahoeve, één van de wijken van Haagse Hout, wonen veel senioren. Ook deze groep is ontdaan. “Ik ben niet zo mobiel meer. Het theater is met rollator goed te bereiken. Zo kan ik tenminste nog eens een film of klein theaterstuk bijwonen.”

“Deze steun uit de wijken betekent veel voor ons,” vertelt Struijk. Het laat zien dat er draagvlag is voor onze functie als cultuuranker en als verbinder van mensen in dit diverse stadsdeel. “Tevens blijkt het lokale theater een belangrijke sociale pilaar voor buurtbewoners.”

Spoken word artiest Arnold Baldé, die deze zomer door Haagse Hout trekt als troubadour, schreef speciaal een gedicht voor de ontmoeting met de wethouder. Het gedicht ‘De Lotusbloem’ laat zowel zelfreflectie als de positieve invloed van het Diamant Theater zien. “Voor mij is het Diamant Theater een plek om mensen te ontmoeten, waar echte oprechte verbinding plaatsvindt,” vertelt Baldé.

Foto: Wethouder Robert van Asten krijgt brochure uitgereikt van Mariët Struijk.

Ook partners spraken zich uit over de mogelijke verdwijning van het Diamant Theater. “Het Diamant Theater is onze partner-in-crime, ons tweede been in het stadsdeel op het gebied van cultuur. Ik zou het eeuwig zonde vinden wanneer ons cultuuranker de nek wordt omgedraaid.” Aldus KunstPost directeur Hubertine Langemeijer.

Jos Voppen, oprichter Buurtwerk Nederland en nieuwe partner van het Diamant Theater vindt het ook jammer. Samen met het Diamant Theater denken zij na over het betrekken van statushouders en studenten in de buurt. “Het Diamant Theater is het enige laagdrempelige theater in de buurt, dus het enige die ons kan helpen – en wij jullie, door mee te denken wat de behoefte is van de wijk. Persoonlijk vind ik het erg jammer, maar ook onterecht als het Diamant Theater zou verdwijnen!”

Foto: Troubadour Arnold Baldé leest gedicht voor aan de wethouder.

Het college ontfermt zich op 16 juni als eerste over de Kunstenplanadviezen. In oktober wordt er een besluit genomen. Het Diamant Theater hoopt dat zij als een van de acht Haagse cultuurankers mag blijven bestaan.

Foto’s: De Schaapjesfabriek


Wij willen alle mensen die onze enquête hebben ingevuld heel hartelijk bedanken voor hun feedback! Bekijk hier alle quotes »