Doe mee en geef kleur aan de buurt!

Wat is #kleurdebuurt?

Van 15 april tot eind mei 2020 organiseerden wij #kleurdebuurt, een campagne waarbij wij buurtbewoners uit Haagse Hout vroegen om thuis vlaggetjes te maken met restjes stof of wol.

De vlaggetjes konden daarna worden ingeleverd bij vier Albert Heijns in het stadsdeel. Wij haalden ze daar wekelijks op en versierden daarna de parken, pleinen en straten in de buurt.

Arnold Baldé over #kleurdebuurt

Het resultaat

Uit heel Haagse Hout kwam vlaggetjes binnen. Bekijk de foto’s hieronder. Wij willen iedereen die heeft meegedaan heel erg bedanken voor hun mooie vlag-creaties!

Waarom maken wij met zijn allen vlaggetjes?

#Kleurdebuurt is in het leven geroepen om iets positiefs te ondernemen met elkaar in deze moeilijke tijd. De meesten van ons zitten binnen (vaak alleen) en hebben niet zo veel te doen. Ook families met kinderen zijn op zoek naar nieuwe creatieve bezigheden. Iedereen kan meedoen met #kleurdebuurt en tegelijkertijd hun eigen omgeving helpen versieren en daarmee op te vrolijken.

Elly van het Diamant Theater vertelt:

“Wij zijn op zoek gegaan naar een activiteit waar zo veel mogelijk mensen aan mee kunnen doen. Iedereen heeft wel wat lapjes -bijvoorbeeld een oud T-shirt of laken – thuis liggen en er zijn veel mensen die als hobby breien of naaien. Door met zijn allen vlaggetjes te maken, creëren wij met elkaar een vrolijk, gezamenlijk kunstwerk.”

Dat is nog niet alles. Wanneer we weer bij elkaar mogen komen, dan gaan wij een buurtfeestje organiseren waar alle vlaggetjes komen te hangen. Dat wordt een feest!

Drie redenen om mee te doen

Er zijn meerdere redenen om mee te doen… maar deze drie zijn extra belangrijk!

  1. Lekker creatief bezig zijn, alleen en toch samen
  2. Creativiteit verdrijft angst en stress die je eventueel in deze situatie kan ervaren
  3. Het vrolijkt je op – en ook je buurtbewoners!

Hoe kan ik vlaggetjes maken?

Vrijwilliger Trudi is alvast aan de slag gegaan met breipennen en naald en draad. Hieronder staan vier tips zodat jij ook thuis vlaggetjes kan maken!

Benodigheden

Kies je materiaal: wol, katoen of stof

Kies je methode: haak- en breinaalden, naald en draai, en/of alleen een schaar

Trudi’s Tips

  1. Jongere kinderen vinden het soms lastig om te knippen. Knip de vlaggetjes voor en laat ze een tekening erop maken met verf of viltstift.
  2. Liever niet breien of haken? Kijk dan in je kast voor een oud T-shirt, overhemd of trui. Je kunt tevens oude lakens of kussenslopen gebruiken. De lapjes kunnen geknipt worden met een kartelschaar of door middel van een zigzag steek worden afgewerkt.
  3. Als je met meerdere mensen in huis woont: doe het vooral samen! Naai of ‘niet’ de vlaggetjes aan elkaar met een lang stuk draad of lint.
  4. Voordat je begint, download onderstaand ‘A4-patroon’ als richtlijn voor de afmetingen. Download hieronder het voorbeeld:

Waar kan ik de vlaggetjes inleveren?

De vlaggetjes konden tussen 22 april en 25 mei worden ingeleverd bij verschillende Albert Heijns en bij ons kantoor op LOOkatie364.

Dit initiatief maakt onderdeel uit van: