De Victoriaanse keuken met Josephine

Een pastei voor Charles Dickens

Op 9 juni 2020 is het precies 150 jaar geleden dat de beroemde Britse schrijver Charles Dickens overleed. Speciaal voor het Diamant Theater maakte blogger Josephine van My inner Victorian haar eerste kookvlog, waarin ze de kijker meeneemt op een smaakmakende tijdreis door de Victoriaanse keuken.

De traditionele, Victoriaanse vleespastei

In deze eerste aflevering laat Josephine ons zien hoe ze aan de slag gaat met het maken van een heerlijke, traditionele vleespastei, zoals die 150 jaar geleden in Victoriaans Engeland gegeten werd. Zo kunnen we deze populaire historische lekkernij ook zelf thuis maken, en proeven!

Wanneer de pastei in de oven staat (5:50 min), vertelt Josephine uit het verhaal van Oliver Twist. Daarin laat ze zien dat eten een belangrijke rol speelde in het leven en de verhalen van Charles Dickens.

Het recept

In het filmpje hierboven kun zien hoe je de pastei maakt. Voor het gemak is hier het uitgeschreven recept uit Aan tafel met Charles Dickens.

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • ¼ tl zout
  • 110 g koude boter, in blokjes
  • 3 el koud water
  • 200 g varkensbraadworst
  • 2 el water
  • 1 tl fijngehakte salieblaadjes
  • ½ tl gedroogde tijmblaadjes
  • 350 g kipfilet, in stukjes
  • 1 flinke snuf zout
  • ¼ tl cayennepeper
  • ½ tl nootmuskaat, geraspt
  • 1 el paneermeel
  • eigeel voor het bestrijken

Bereidingswijze

Meng met een koude hand bloem, zout en boter tot je kruimels krijgt. Voeg telkens een beetje koud water toe en kneed zo vlug een stijf deeg. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C. Snijd de worst open en doe de vulling in een kom. Voeg hier twee eetlepels water aan toe en maak zo het vlees wat losser. Voeg de groene kruiden toe.

Breng de kipfilet op smaak met een snuf zout, cayennepeper en nootmuskaat. Rol twee derde van het deeg dun uit en bekleed de binnenkant van de pasteivorm. Strooi paneermeel op de bodem. Voeg de vulling in laagjes toe: varkensvlees, kip en tot slot nog een laagje varkensvlees. Rol het resterende deeg uit en maak daar het deksel van. Bestrijk de randen met water en duw het deksel goed aan. Maak met een mes gaatjes in het deksel. Bestrijk de pastei met eigeel en bak hem in 60-75 minuten goudbruin.

Over Josephine

Josephine (1983) is letterkundige, en schrijft op haar blog My inner Victorian met een persoonlijke touch over 19e-eeuwse geschiedenis, Victoriaanse lifestyle, koken en eten, mode, samenleving en cultuur.

In 2019 verscheen Josephine’s boek Aan tafel met Charles Dickens (Uitgeverij Het Zwarte Schaap); een eigentijds kookboek met originele 19e-eeuwse recepten, waarin ze zich laat inspireren door de verhalen van de beroemde Britse schrijver. Zij lanceerde het boek in Bibliotheek Haagse Hout in de Theresiastraat.

Omdat eten in Dickens’ werk zo’n verrassend belangrijke rol speelt, maakt ze in haar kookboek een culinaire rondgang langs klassiekers zoals A Christmas Carol en Oliver Twist. Deze verhalen vormen dan de basis voor allerlei authentieke recepten, die zij stuk voor stuk nieuw leven inblaast.