Zeg met het een dansje

Danskaarten voor de buurt

Balletdanseres Lara Kleinrensink choreografeert deze zomer een aantal speciale dans-berichten voor Haagse Hout. Lara vertelt hieronder hoe ze op het idee kwam. Scroll verder naar beneden voor de eerste videos!

Hoi Lara! Vertel eens, hoe kwam je op het idee van ‘Zeg het met een dansje?

“Zeg het met een dansje is ontstaan onder de douche, want daar ontstaan de leukste ideeën! Tijdens alle coronahectiek in april zag ik de populariteit van post toenemen. Zelf ben ik ook gek op post en ik merkte hoezeer de kaartjes die ik ontving mij opvrolijkten. Mijn wens om anderen ook op te vrolijken met een kaartje en mijn verlangen om wél weer te kunnen optreden, werden tijdens die gedenkwaardige douchebeurt met elkaar verbonden.”

“Aangezien je dans niet in een envelop kan stoppen, was het besluit om deze gedanste kaarten online aan te bieden snel gemaakt. Het Diamant Theater heeft met mij meegedacht en mij de kans gegeven om dit ook in de vorm van openbaar zichtbare danskaarten op te voeren.”

Kun je wat vertellen over hoe je de aangeleverde ‘danskaarten’ vertaalt naar de dansvloer?

“Ik vind het belangrijk dat de dans de tekst ondersteunt. Als ik een choreografie maak, is de muziek mijn grootste inspiratiebron en streef ik naar een balans tussen het hoorbare (muziek) en zichtbare (dans). ‘Zeg het met een dansje’ heeft als zinspreuk ‘jouw tekst is mijn muziek’, waarbij ik de wensen van de bewoners wil benadrukken en de boodschap beter tot hun recht wil laten komen. Dit hoop ik met behulp van dans waar te maken.”

Dansbrief 1 – Voordracht ‘Muziek’ van Carla Sleebos

In deze video danst Lara op het gedicht ‘Muziek’ van Carla Sleebos.

Muziek

Toen God de wereld schiep
Kwam eerst de liefde
En snel daarna de muziek
Die zich eeuwig voortbeweegt
Klassiek en mooi modern
Liefde fors en teer
Klanken die het hart verwarmen
Die reiken verder dan de taal
Schept eenheid tussen jong en oud
Brengen het onuitsprekende tot klinken
Hij heeft ons dat allemaal gegeven
Om te laten weten
Dat hij altijd van ons houdt

Dansbrief 2 – Een wens voor Haagse Houters

In deze video danst Lara op de wens die Elly Hajian namens het Diamant Theater uitsprak, voor buurtbewoners uit Haagse Hout.

“Wij wensen alle bewoners van Haagse Hout, jong en oud, in 2020 en nu zeker in deze tijden, een betekenisvol cultuurmoment. Een moment dat inspireert, motiveert, afleiding, of juist rust geeft.”

Over Lara

Na een voltooide vooropleiding dans aan Codarts (Rotterdamse Dansacademie), behaald Lara drie jaar later haar bachelor uitvoerende danseres in Zürich (Zwitserland). Gedurende de opleiding danst Lara bij dansgezelschap van Giesen (Duitsland) en nam ze deel aan producties in binnen- en buitenland.

Momenteel is Lara gevestigd in Den Haag en werkt ze onder andere met jeugddansgezelschap Lonneke van Leth Dans en dansonderneming Pop-up Dance. ‘Zeg het met een dansje’ is haar eerste eigen project.